Så lagar du världens enklaste maträtt
Saknar du inspiration i köket? Värj dig mot frestelsen att beställa hem snabbmat – och välj den här maträtten i stället. Enkelt, nyttigt och gott – jag har tipset som mättar magen utan ansträngning.
Matlagning ska vara kul – och enkelt. Det finns så många smaker och kombinationer att uppleva, utan att det krävs varken särskilt mycket kunskap eller redskap. Att kunna slänga ihop en maträtt med
några få enkla medel, som dessutom är nyttig – det är vad vardagens matlagning handlar om. Jag vet själv hur det kan vara. Man är trött, orken tryter och inspirationen är helt frånvarande. Kanske
känner du dessutom att du inte riktigt har tid att stå vid spisen under lång tid och följa massa komplicerade steg bara för att mätta magen. I de stunderna är det lätt att lockas av takeaway och
snabbmat. Så behöver det inte vara. Jag är helt övertygad om att vem som helst klarar av att laga den maträtt som jag ofta vänder mig till i sådana lägen. Allt du behöver är rotfrukter, kryddor och lax. Boom – lättare än så blir det inte!
Så lagar du världens enklaste maträtt
1. Hacka. Börja med att hacka upp de rotfrukter du tycker om. Jag brukar välja potatis, morötter, palsternacka – och kanske lägger till lite selleri och champinjoner om jag får känsla för det. Du
behöver inte tänka på att någonting behöver vara perfekt hackat. Så länge alla bitar är någorlunda lika stora är du på helt rätt spår.
2. Krydda. Välj de kryddor du tycker om. Klassiska val som sällan går fel är till exempel timjan, oregano eller franska örter. Smula ner kryddorna över de färdighackade rotfrukterna på en plåt.
3. 15 minuter ugn. Skjuts in i ugnen med alla rotfrukter i 15 minuter på 200 grader.
4. Addera laxen. Under tiden rotfrukterna tillagas hackar du upp laxbiten i flera mindre bitar. När 15
minuter har gått tar du ut plåten och lägger på alla laxbitar. Sedan låter du plåten gå in i ugnen i ytterligare en kvart.
5. Valfri topping. När allt är färdigt är det bara att hugga in! Du kan välja att toppa med det du känner för, antingen genom att ringla lite olivolja eller en härlig kall vitlökssås. Eller så äter du maten precis som den är. Garanterat gott oavsett!