Behöver du hjälp med att välja ostar och charkprodukter till plockmaten på semestern? Den bästa kombinationen kommer av variation och balans. Här är mitt tips på hur sommarens charkbricka ser ut.
Låt mig måla upp bilden för dig. Semestern är kommen, solen ligger på, du umgås med vännerna och suget efter tilltugg kryper sig på. Där har jag tipset som garanterat går hem.
Få saker förgyller picknicken i parken eller bjudningen i trädgården som en riktigt bra charkbricka.
En charkbricka kan se ut på massa olika sätt och det viktigaste är såklart att du själv tycker om de smaker du väljer att lägga på brickan. En tom bricka på slutet av kvällen är det tydligaste tecknet på att du har lyckats. Om du känner dig helt vilsen och inte alls vet vilka typer av ostar eller charkprodukter du ska välja – låt mig guida dig.
Mina val till sommarens charkbricka består av: gruyère, kaltbach, delice, salami och lufttorkad skinka.
Till det har jag toppat med lite jordgubbar, physalis och oliver för att balansera upp fett och protein med lite sötma och syrlighet.
Tänk på detta när du skapar din charkbricka
- Olika hårdhet på ostarna. Den bästa mixen kommer av variation. Variationen kommer dels av intensiteten i smaker från olika ostar – dels av hårdheten. På min charkbricka finns en mjukost, en halvhård ost och en hård ost. Det ger en bra balans på brickan och skapar intressanta kontraster för både tänder och smaklökar.
- Välj en smaksatt salami: Salamin spelar en viktig roll på charkbrickan, eftersom den kan bidra med smaker som sticker ut. Ta vara på det. Jag förespråkar starkt att välja en smaksatt salami för att verkligen maximera salamins kraft på charkbrickan. Det går att välja allt från vitlök, peppar eller chili till mer snälla smaker som tryffel eller örter. Dina egna preferenser avgör.
- Glöm inte skinkan: Att glömma bort skinkan på en charkbricka kanske låter underligt. Men poängen här är att påminna om den lufttorkade skinkans roll. Den tillför en sälta till helheten som gifter sig otroligt fint med vilka ostar du än väljer. Andra charkprodukter i all ära, men den lufttorkade skinkan är helt given på min charkbricka i sommar.
- Skippa besticken: En charkbricka definieras som plockmat – och plockmat äter man med händerna.